ΟΓΚΟΛΟΓΟΙ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

2-3

Η ογκολογία είναι η ιατρική επιστήμη που μελετά τον καρκίνο και σχεδιάζει τη θεραπεία του. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο ογκολόγος είναι ο ιατρός που χειρίζεται τη φροντίδα και τη θεραπεία του ασθενή με καρκίνο από τη στιγμή της διάγνωσής του.

Ο ιατρός που εξειδικεύεται στη θεραπεία των ανθρώπων με καρκίνο ονομάζεται ογκολόγος.

Στα πλαίσια της κλινικής ογκολογίας υπάρχουν τρεις βασικοί κλάδοι – ειδικότητες. Ο ογκολόγος-παθολόγος, ο χειρουργός-ογκολόγος και ο ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος.

Οι τρεις αυτές διαφορετικές ειδικότητες ογκολόγων συνήθως συνεργάζονται για τη θεραπεία ανθρώπων με καρκίνο.

  • Ο ογκολόγος-παθολόγος εξειδικεύεται στη θεραπεία του καρκίνου με χημειοθεραπεία ή άλλη φαρμακευτική προσέγγιση (η χρήση φαρμάκων για την εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων).
  • Ο χειρουργός-ογκολόγος εξειδικεύεται στις χειρουργικές πτυχές του καρκίνου, όπως η βιοψία (χειρουργική απομάκρυνση ενός μικρού τμήματος του ιστού για περαιτέρω εξέταση σε μικροσκόπιο) και η χειρουργική απομάκρυνση του καρκίνου, του ιστού που τον περιβάλλει και σε ορισμένες περιπτώσεις των γειτονικών λεμφαδένων.
  • Ο ακτινολόγος-ογκολόγος εξειδικεύεται στη θεραπεία του καρκίνου μέσω ακτινοθεραπείας (η χρήση ακτινών Χ, ηλεκτρονίων, πρωτονίων, για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων).

Στις υποειδικότητες των ογκολόγων συγκαταλέγονται επίσης:

  • Ο γυναικολόγος – ογκολόγος που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση και τη φροντίδα των γυναικών ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο, όπως καρκίνο της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας.
  • Ο παιδίατρος – ογκολόγος που εξειδικεύεται στη θεραπεία παιδιών με καρκίνο, στην οποία ειδικότητα εμπεριέχονται και οι τρεις κλάδοι ογκολογίας, παθολόγος, χειρουργός, ογκολόγος.

Ο Ρόλος του ογκολόγου

Από τη στιγμή της διάγνωσης του καρκίνου και μετά ο κύριος υπεύθυνος για τη φροντίδα και τη θεραπευτική αγωγή του ασθενή για όλη τη διάρκεια της πορείας της νόσου είναι ο ογκολόγος, ο οποίος:

  • Θα εξηγήσει στον ασθενή τη διάγνωση και το στάδιο της νόσου (μια λεπτομερής περιγραφή της έκτασης του καρκίνου).
  • Θα συζητήσει με τον ασθενή όλες τις θεραπευτικές επιλογές και θα του συστήσει την καλύτερη δυνατή αγωγή.
  • Θα του προσφέρει υψηλής ποιότητας φροντίδα και συμπαράσταση.
  • Θα βοηθήσει τον ασθενή να διατηρήσει την ποιότητα της ζωής του με τη διαχείριση του πόνου από τα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος και από τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας που ακολουθείται.

Η απόφαση για το σχεδιασμό της θεραπείας του ασθενούς κατευθύνεται από τον Ογκολόγο-Παθολόγο αλλά οριστικοποιείται και διαμορφώνεται στο ογκολογικό συμβούλιο. Στη φροντίδα του ασθενούς με καρκίνο εμπλέκονται πολλές ειδικότητες και χρειάζονται οι υπηρεσίες τους στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η συνεργασία μιας ομοιογενούς ομάδας όσο γίνεται νωρίτερα, ιδανικά από τη στιγμή της διάγνωσης. Συγκεκριμένα θα χρειασθεί η επιστημονική συμβολή του παθολογοανατόμου, του ακτινολόγου - απεικονιστή, του μοριακού βιολόγου, του πυρηνικού ιατρού, της ομάδας ανακουφιστικής αγωγής, του λοιμωξιολόγου, του οδοντιάτρου και άλλων ιατρών, κατά περίπτωση. Θα ήταν καταστροφικό να συνεργάζεται ο ασθενής με τον καθένα χωριστά και θα οδηγούσε σε σκεδασμό, απώλεια ενέργειας και χρόνου. Ο ογκολόγος - παθολόγος οφείλει να εξασφαλίσει την αρμονική και αποδοτική λειτουργία της ομάδος σε όλα τα στάδια, καθώς και την εφαρμογή του θεσμού του ογκολογικού συμβουλίου.